![hjemmelavet-pizza-1-fb]()
På papiret er hjemmelavet pizza egentlig en temmelig let opgave. Typisk skal der blot lidt dej, tomatsauce og ost + eventuel topping – og det er sådan set også fint nok til en udmærket pizza.
Vil man derimod have en fremragende pizza, du ved, den italienske variation med den ultrasprøde bund med et mørt og let sejt intre, den intense tomatsauce der eksploderer af sommersmag i munden og den fede, cremede og velsmagende mozzarella, så er det en helt anden snak.
Jeg har i mange år lavet hjemmelavet pizza, og resultatet har da også været nogenlunde. Men tidligere i år besluttede jeg mig for, at min pizza skulle gå fra at være “nogenlunde” til at være fremragende. Altså ville jeg mestre hvert enkelt element, som jeg har valgt at opdele i 3 områder (tryk på hver enkel for at komme direkte til sektionen):
- Pizzadej
- Tomatsauce/pizzasauce
- Hjemmelavet pizza (samlingen af hele molevitten)
Punkt 3 er den letteste at overkomme – da det blot handler om at bruge kvalitetsråvarer. Eksempelvis tyndskåret parmaskinke frem for den pumpede bov-variant.
Pizzadej og tomatsauce er derimod en HELT anden snak, men efter nu knap et halvt års arbejde og research, er jeg nået i mål:
Jeg kan lave en fremragende hjemmelavet pizza – og snart kan du også!
![kongen-af-napolitansk-pizza]()
Vores pizzaiolo
Min research bragte mig (og Sabine) så langt som til Napoli, hvor vi havde allieret os med en Pizzaiolo (professionel pizzabager), som viste os kunsten bag en ægte napolitansk pizza. Selve opskriften på pizzadej, som du får her, er en 1:1 opskrift af den vi fik gennemgået, da den ganske enkelt er vidunderlig.
Tomatsaucen er et resultat af ufattelig meget smagearbejde. Jeg har ganske enkelt afprøvet at væld af forskellige dåsetomater, som kan købes i Danmark. Kun en enkelt har givet den helt rigtige tomatintensitet, men mindre kan også give et fornuftigt resultat.
Læs også: Hjemmelavet bearnaise sauce // Hjemmelavede pommes frites // Nyretapper
Opskriften her er inddelt i forskellige sektioner.
- Først får du selve opskriften på hjemmelavet pizza. På den måde kan du komme i gang med det samme, hvis du ikke ønsker at læse hele smøren her og nu – jeg anbefaler dog, at du gør det på et senere tidspunkt, da der kan gemme sig et godt tip eller to.
- Dernæst gennemgår jeg processen med en hjemmelavet pizzadej, hvor der vil være en del billeder og skriverier
- Slutteligt gennemgår jeg tomatsaucen
Hold på hat og briller, du skal nu lære at lave en ægte italiensk hjemmelavet pizza, og du ser dig aldrig tilbage bagefter.
Hjemmelavet pizza - Den ultimative guide
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
- 550 g tipo 00 mel (også kendt som pizzamel, kan købes i alle supermarkeder)
- 330 ml koldt vand
- 1 g gær (uanset hvor stor mængde du laver)
- 8 g salt
- Plade af støbejern
- 1 ds San Marzano tomater - jeg købte dem fra Mutti - Alm. flåede kan til nøds gå an
- 1 mellemstort løg
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- ½ tsk rørsukker
- 1 spsk hvidvinseddike
- Evt 1 spsk tomatpure - hvis du synes
- Olivenolie
- 2 kugler frisk mozzarella (bøffelmælks hvis du vil flotte dig)
- 25 g frisk parmesan
- Parmaskinke eller anden skinke af høj kvalitet
- Evt. basilikumblade
- Bland alle ingredienser samme, og ælt i en røremaskine (eller i hånden) i ca. 30 minutter ved lav hastighed - dejen skal være let elastisk når du trækker i den.
- Lad dejen hæve i en skål beklædt med film i 1 time ved stuetemperatur
- Dernæst former du dejen til 2 boller i en skål beklædt med film, som skal hæve 4-6 timer ved stuetemperatur
- Slutteligt sætter du bollerne på køl i 24 timer, hvor de hæver færdigt
- Tag dejen ud af køleskabet ca. 30 minutter før du skal forme den til pizzabunde
- Løg og hvidløg pilles og skæres nogenlunde groft.
- Steg det det blankt i lidt olivenolie.
- Tilsæt tomater, og lad det småkoge i 5 minutter.
- Tilsæt salt, sukker og hvidvinseddike, og lad det koge i yderligere 5 minutter.
- Blend det hele sammen med en stavblender, smag eventuelt til med yderligere eddike, salt og/eller sukker, og sæt på køl til du skal bruge saucen.
- Smør din pizzabund med et tyndt lag tomatsauce - Det skal være ca. 2 cm til kanten af pizzadejen.
- Hæld nu din favorittopping på - herhjemme er vi meget glad for den klassiske (napolitanske) margarita med mozzarella, parmesan, olivenolie og basilikumblade eller pizza prosciutto (mozzarella og god skinke)
- Bag pizzaen på en støbejernsplade (som er forvarmet i ovnen i ca. 20 minutter) ved højest mulige varme i ovnen til pizzaen er færdig (5-10 minutter)
Du kan variere din pizza lige som du har lyst. Husk ikke at hælde alt for meget fyld på - italienerne lever efter "less is more" princippet, når det kommer til deres pizza.
Pizzadejen er desuden fryseegnet, så lav endelig ekstra.
3.5.3208
Hjemmelavet pizzadej
En pizzadej er ikke bare en pizzadej. Det har du med rimelig sandsynlighed også erfaret, da de dygtige pizzeriaer altid har en langt bedre bund, end den som vi selv kan lave.
En god pizzadej er nok det jeg har brugt længst tid på at mestre, hvilket i sig selv er imponerende, da der jo kun skal vand, salt, mel og gær til.
For at få den perfekte pizzadej er der 4 ting som du skal have styr på:
- Melet – Der skal bruges Tipo 00, længere er den ikke. Almindeligt hvedemel giver simpelthen ikke det rigtige resultat.
- Hævetiden – Der skal langtidshæves og koldhæves. I denne opskrift er der hele 3 hævninger – men bunden er til gengæld også lige i skabet.
- Underlaget til at bage på. Den perfekte bund kan ikke opnås, hvis der ikke er et brændvarmt underlagt, som pizzaen kan blive bagt på. De professionelle har store stenovne, os andre må som oftest nøjes med noget mindre. Jeg har anskaffet mig en støbejernsplade med håndtag, som jeg fandt i Bilka. Jeg kan IKKE anbefale en pizzasten af ler, da de ikke er bygget til de høje temperaturer, som vi gerne vil operere ved – de begynder simpelthen at revne.
- Varmen pizzaen bages ved – du skal give ovnen fuld skrald. Hvis det er 250, så sæt den til det, er det 300, så sæt den til det.
Det kan måske virke lidt som et overkill at købe en støbejernsplade bare for at lave pizza, men jeg kan slet ikke understrege nok, hvor vigtigt et element i pizzabagningen det er. Derudover vil du også opleve, at pladen kan bruges til at bage massevis af andre brød på, som så også får en kæmpe opgradering i skorpen.
Når dejen er færdighævet, skal den klargøres til at få den størrelse, som du ønsker. Der findes forskellige måder at gøre dette på. Vi fik præsentere følgende teknik i Italien, og det er den som vi bruger herhjemme.
Læs også: Gateau Marcel // Creme Brulee // Cheesecake med hindbær
Start med at hælde godt med mel ud på dit bord, og vend din pizzabolle i melet, så der intet klæbrigt er tilbage.
Herefter lægger du bollen på bordet oven på melet, og begynder stille og roligt at presse dejen “udad” fra midten med dine fingerspidser. Vend pizzadejen nogle gange undervejs.
Når du har en pizzadej på nogenlunde samme størrelse som min på billeder her, er du klar til næste skridt.
![klargoering-pizzabund]()
Pizzadej presses ud
Det er relativt svært at forklare på tekst, men jeg vil naturligvis forsøge efter bedste evne.
Du kigger på din pizzadej, som ligger på bordet, og så tager du fat i venstre kant med venstre hånd. Nu vender du venstre kant af pizzadejen indover din højre hånd, som vist på billedet herunder.
![der-kastes-pizzadej]()
Vend pizzadejen ind over din ene hånd
Derefter klasker du dejen tilbage ned i bordet, og sådan bliver du ved i små cirkulære bevægelser – altså gør du som beskrevet før, men sørger for hele tiden at dreje dejen en smule, hver gang du klasker den i bordet.
Når du har “klasket” den et par gange, har du en tyndere bund, som nu er klar til at sauce og topping på sig.
![Der "klaskes" pizzadej]()
Der “klaskes” pizzadej
Giver ovenstående guide ikke så meget mening for dig, kan du nøjes med at presse dejen ud med fingrene, eller bruge en kagerulle, til du har den ønskede tykkelse.
Når din pizza er klar, smider du den bare i ovnen – eksempelvis i en som nedenstående ![😉]()
![pizzaovn]()
Hjemmelavet tomatsauce / pizzasauce
En tomatsauce er på mange måder langt mere simpel, og noget lettere at lære at mestre. Det gør den dog ikke mindre vigtig, og det er essentielt, at du har nogle ordenlige tomater, hvis du gerne vil have den helt fantastiske pizzasauce, som du har fået hos de gode pizzeriaer.
Jeg har smagt mindst 10 forskellige tomater fra dåse, og i langt de fleste tilfælde manglede der tomatsmag og/eller der var for meget sødme. Det var en temmelig frustrerende periode, indtil jeg vendte mit dilemma med Thomas fra Madetmere.dk, hvor han foreslog Muttis San Marzano tomater, som er de klart bedste jeg har fået her i Danmark.
Læs også: Hjemmelavet lasagne à la Madsvin // Hjemmelavet Burger – En grundopskrift
I Italien kører de bare noget “Tomat pulpa” direkte fra dåse tilsat lidt salt på pizzaen – det kan de danske varianter, jeg har smagt, ikke helt bære.
Jeg har derfor lavet min tomatsauce fra bunden, hvor der er tilsat lidt løg, hvidløg, sukker og hvidvinseddike, for at balancere smagene i den retning jeg ønsker det.
Tomaterne koster ca. 20 kr. pr. dåse, men er bestemt pengene værd – og de ser således ud:
![tomater-paa-daase]()
De bedste dåsetomater
Løg og hvidløg skal steges blanke i lidt ovenolie.
![der-steges-loeg-og-hvidloeg]()
Løg og hvidløg steges
Tomater hældes i, og der koges i ca. 5 min. Derefter hældes der lidt salt, sukker og hvidvinseddike i, og der koges i yderligere 5 minutter.
![tomater-haeldes-i]()
Tomater tilsættes
Saucen blendes glat – det tager ganske få sekunder.
![Der blendes]()
Der blendes
Og voila – en færdig samt super velsmagende pizzasauce.
![Færdig pizzasauce]()
Færdig pizzasauce
Hjemmelavet pizza
Nu er du efterhånden klar, til der hvor det bliver sjovt: Nemlig “samlingen” af pizzaen.
Resten af billederne i denne sektion, vil vise dig fra “A-Z”, hvordan en pizza samles hos en pizzaiolo – det er mig der står ved bordet.
Læg en stor skefuld pizzasauce på pizzadejen.
![En der lægges en stor skefuld tomatsauce på pizzadejen]()
En der lægges en stor skefuld tomatsauce på pizzadejen
Sæt en ske med bagsiden på tomatsaucen, og træk den cirkulært rundt.
![Træk pizzasauce cirkulært rundt]()
Træk pizzasauce cirkulært rundt
Til det ser sådan her ud.
![Sådan skal det se ud.]()
Sådan skal det se ud.
Hæld din topping på – i dette tilfælde starter jeg med basilikumblade og frisk mozzarella.
![Basilikum og mozzarella]()
Basilikum og mozzarella
Godt med friskrevet parmesan.
![Parmesan]()
Parmesan
Og et lille skvæt god olivenolie.
![Olivenolie]()
Olivenolie
Dernæst skal pizzaen i ovnen som er brændende varm (denne var langt over 300).
![hjemmelavet-pizza-i-ovn-1]()
Pizzaen skal bare stå og hygge sig til osten begynder at boble let.
![Hjemmelavet pizza i ovn]()
Hjemmelavet pizza i ovn
Pizzaen skal bages til den ser sådan her ud.
![Færdig pizza]()
Færdig pizza
Her ses jeg med min færdige pizza. Det var VARMT i køkkenet!
![Færdig hjemmelavet pizza]()
Færdig hjemmelavet pizza – Lavet i Italien
Til sidst får I et billede af en pizza, der er lavet efter vi kom hjem fra Italien – i vores egen helt almindelige ovn, dog med andet topping i form af bøffelmælksmozzarella, parmesan og en hjemmeimporteret parmaskinke.
Pizzaen her er lavet ud fra samtlige principper i denne opskrift – og den var ganske enkelt magisk.
![Hjemmelavet pizza - Lavet i Danmark]()
Hjemmelavet pizza – Lavet i Danmark
Min til dato klart længste opskrift er nu ved vejs ende. Er du nået hertil, og har du læst det hele, så bør du nu være i stand til at lave en intet mindre en fænomenalt god pizza.
Husk at øvelse gør mester, og efter ganske få forsøg, vil det hele sidde i skabet for dig – hver gang.
Buon appetito.
En stor tak skal lyde til FILUME Bistrot Napoletano, der var det pizzeria hvor vi lærte så meget om pizza. Der var ualmindeligt sødt personale, og kommer du i nærheden af Napoli, kan jeg på det varmeste anbefale, at prøve en af deres pizza-workshops.
The post Hjemmelavet pizza – Den ultimative guide appeared first on Madsvin.com.